19 Şubat 2014 Çarşamba

Mahkeme Almanya’da toplanan paranın izini sürdü Jet Fadıl’a ödetecek

mahkeme kararı, jet fadıl, fadıl akgündüz, mahmud efendi, ahmet mahmut ünlü, almanya, gurbetçiler, nitelikli dolandırıcılık, ismail ağa cemaati, cübbeli ahmed, jetpa,


Jet-Pa Holding’in patronu Fadıl Akgündüz’ün 1990’lı yıllarda Almanya’daki Türklerden “yüksek gelir” vaadiyle topladığı paralarla ilgili Türkiye’den ilk “ödensin” kararı çıktı. 14’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği 45 bin 655 liralık iade kararı,emsal gösterilebilecek.

NİTELİKLİ dolandırıcılıktan hüküm giyen Jet-Pa Holding’in patronu Fadıl Akgündüz’ün Almanya ve İsviçre’de gurbetçilerden yüksek faiz garantisiyle topladığı parayı Türkiye’ye aktardığı mahkeme kararıyla tescil edildi. Gurbetçi M.E., Jetpa Holding A.Ş. ve Akgündüz hakkında açtığı 50 bin DM’lik (Alman Markı) alacak davasını kazandı. Mahkeme alacağın dava tarihindeki karşılığı 45 bin 655 TL’nin faiziyle tahsiline karar verdi.

Karar emsal olacak

Davacı avukatı Acun Papakçı, “Bu karar ile hukuk mahkemesi de ceza mahkemesi gibi Fadıl Akgündüz’ün faaliyetinin haksız fiil olduğunu ve muvekkilimize zarar verdiğini kabul etmiş oldu. Kararda diğer davalı, Türkiye merkezli Jet-Pa Holding’in de zarardan müteselsilen sorumlu tutulması, Almanya ve diğer ülkelerde yaşayan binlerce mağdurdan toplanan paraların Türkiye’ye aktarıldığının tespit edilmesi anlamına geliyor. Bu örnek bir karar” dedi.

Hileli iflas olayı



İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen dava gurbetçi M.E. adına Jet-Pa Holding ve patronu Fadıl Akgündüz hakkında açıldı. Başvuruda Jet-Pa Holding’in Akgündüz tarafından 3 Ekim 1997’de, grubun Almanya ayağı olan Jet-Pa GMBH’nin 19 Aralık 1996’da kurulduğu, Liechtenstein’da kurulu Jet-Pa AG’nin 7 Temmuz 1999’da hileli iflas ettirildiği, tek imza yetkilisinin Akgündüz olduğu belirtildi. Davalıların Almanya ve Liechtenstein’deki şirketleri paravan olarak kullanıp, milyonlarca DM topladığı, paraların Türkiye merkezli Jet-Pa Holding’e aktarıldığı öne sürüldü.

MASAK raporu

Başvuruda Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) düzenlediği 28 Nisan 2000 tarihli raporda yurtdışında toplanan paraların Türkiye’ye aktarıldığının tespit edildiği vurgulanarak, sonuç bölümünde yer alan şu maddelere dikkat çekildi:

1- Davalı, yurtdışında kurulu paravan şirketleri tarafından toplanan paraların bir kısmını kendi tasarrufuna geçirerek sebepsiz zenginleşti.
2- Para toplama faaliyetinde dini duygular bir araç olarak kullanıldı.
3- Bu amaca ulaşabilmek adına sözlü ve yazılı açıklamalar ile hayali bir Jet-Pa imajı yaratıldı.
4- Yatırımcıların yatırdıkları paranın tamamının geri alınabileceği yönünde garantiler verildi.
4 yıllık hapis
Fadıl Akgündüz’ün Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, nitelikli dolandırıcılık suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Başvuruda Bankalar Kanunu, SPK ve Ticaret Kanunu’nun çiğnendiği vurgulanarak, alacak kadar tedbir, paravan şirketler üzerinden toplanan paraların Türkiye’ye aktarıldığının kabulüyle; davalıların hukuka aykırı para toplama faaliyetinden sorumlu olacaklarına ve 50 bin DM’ın faiziyle tahsiline karar verilmesi istendi. Mahkeme alacağın dava tarihindeki karşılığı 45 bin 655 TL’nin faiziyle tahsiline karar verdi.

Ortakları ‘sessizlik sözleşmesi’ yaptı

BAKIRKÖY 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Akgündüz’e verdiği 4 yıl 2 ay hapis ve 10 bin 400 TL para cezası zamanaşımına uğradı fakat karar temyiz edildiği için son sözü Yargıtay söyleyecek. Fadıl Akgündüz, 15 ay hapis yattıktan sonra 150 bin liralık kefaletle serbest kalmış, son kararla birlikte kefalet parası iade edilmişti. Mahkemenin verdiği mahkumiyetin gerekçeli kararında şu tespitler yapıldı: 

Fadıl Akgündüz tarafından imzalanmış “Bismillahirrahmanirrahim” ile başlayan mektuplar, müştekilerin dini ve milli duygularını istismar etti.

İMZA adlı ilk Türk otomobilinin üretileceği, işsizliğe çare olunacağı şekilde broşürler, televizyonlar ve internet aracılığıyla propaganda yapıldı, fakat bu vaadlerin hukuki dayanağı yoktu.
Yeterli sermayesi olmamasına rağmen, yurtdışındaki şirketlerine ortaktı ve daha sonra bu şirketleri sermaye artırımı yoluyla kendisine borçlandırdı.

Almanya’da kurulu Jet-Pa GMBH ve İsvçire’de kurulu Jet-Pa AG şirketleri aracılığıyla müştekilerden toplanan paralar Jet-Pa Holding A.Ş.’ye, şirket kayıtlarına uygun olmayan bir biçimde aktarıldı ve şirketin sermaye artırımında kullandırıldı.

Bu şirketlerin kabul edilebilir bir ticari faaliyeti olmadığı gibi sessiz ortaklık sözleşmeleri doğrultusunda para toplamaya yönelik paravan şirketler oldukları görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu güne değin en çok tıklanılanlar